15 Jun 2014

Ibu bapa mendidik anak sekadar 'asal boleh'

[Buli1.jpg]
Gambar Hiasan

Gejala gangsterisme ini bukan perkara baru. Menurut satu artikel dari laman Pusat Portal Maklumat Rakyat yang bertajuk Reaksi Terhadap Kes Buli dan Gangsterisme di Sekolah, pada tahun 2009, seorang pelajar disahkan meninggal dunia selepas koma lapan hari akibat dibelasah sekumpulan remaja berhampiran sekolah di Cheras.

Penulis juga yakin dan percaya sebelum sebelum itu pun pasti ada kes yang sama. Sama ada diketahui umum atau sebaliknya. Baru-baru ini kita dikejutkan dengan penyebaran video pergaduhan antara pelajar sekolah di laman-laman sosial, bukan lelaki tetapi dari kaum hawa.

Puncanya pasti kita akan jumpa lebih dari satu dan salah satu dari puncanya iaitu, keluarga.

Pembangunan sahsiah belia itu bermula dari rumah. Datin Seri Rosmah Mansor seperti dilaporkan dalam portal Mstar Online, menegaskan pendidikan akhlak itu bermula dari rumah dan disokong dengan persekitaran keluarga dan keibubapaan yang harmoni.

Masih ada segelintir ibu bapa yang mendidik anak mereka sekadar 'asal boleh'. Kadang-kadang, ada ibu bapa yang tidak kisah anaknya yang masih bersekolah pulang lewat malam dari melepak atau berbasikal tanpa arah tuju. Paling menyedihkan, ada ibu bapa yang tidak berapa ambil tahu kemana dan dengan siapa anaknya keluar, asalkan pulang rumah.

Ibu bapa sepatutnya memberi penekanan sejak awal dalam pembentukan sahsiah anak-anak. Diusia muda, perhatian lebih harus diberikan kepada mereka. Sebelum anak-anak melangkah keluar, pastikan mereka itu sudah bersedia menghadapi segala bentuk pengaruh dan ansir luar. Kita harus sedar, cabaran era milenium ini tidak sama dengan cabaran era filem Azura.

*Tulisan ini disiarkan di Astro AWANI pada 05 Jun 2014
*Susulan isu gangsterisme

28 April 2014

Kuasa kita

Baru-baru hari tu aku ada menonton sebuah rancangan temu bual hiburan dari sebuah stesen televisyen swasta berbayar yang ditayangkan secara langsung. Pengacaranya berpasangan (seorang lelaki dan wanita). Manakala tetamunya terdiri dari tiga orang pelawak lelaki terkenal.


Gambar Hiasan

Macam biasa, masing-masing berkongsi perkembangan kareir mereka buat tatapan penonton, peminat, atau pun mak cik Senah yang tak tahu nak tengok cerita apa pada malam itu. Tiba pada seorang tetamu undangan itu, dia berkata dia sedang/ bakal (aku lupa part ini) menjalani sebuah pengambaran filem komedi seram. Pengacara itu bertanya, “kenapa filem seram, tak nak try filem lain ke macam mana…”?. Ringkas jawab tetamunya, “sekarang semua orang suka filem seram, komedi”.

Jawapan itu mungkin tak ramai perasan, atau dianggap hanya sebuah jawapan terlintas dalam fikiran dia. Tapi bagi aku, jawapan itu buatkan aku terfikir, betul ke semua suka tonton filem seram dan komedi? Atau apakah itu ‘tanggapan’ para producer filem tanah air? Sebab ironinya, jika kita jenguk ke laman sosial, rata-rata pengguna laman sosial tempatan mengatakan mereka muak dan ada yang ‘bash’ filem-filem sedemikian. Tidak kurang juga ada yang menjadikan kebanjiran filem-filem ini sebagai bahan jenaka.

­Apa ‘dosa’ filem seram, cinta dan gangster tempatan?


Secara peribadi, aku tidak menidakkan filem-filem seram, cinta dan gangster. Seperti filem cinta, bagi aku filem tema cinta tak klise sebab nak diikutkan filem-filem luar juga banyak bertemakan cinta atau tidak pun ada diselitkan sikit unsur cinta dalam satu-satu filem tu. Malah filem yang paling lagend dalam sejarah perfilem dunia ialah filem cinta, Titanic. Begitu juga dengan filem-filem Allahyarham P. Ramlee, kebanyakkan filemnya berunsur cinta atau ada selitnya unsur cinta.

Gambar Hiasan

Jadi apa yang dibencikan sangat filem-filem ini? Kebanyakkannya akan mengatakan mereka mahukan jalan cerita yang pelbagai. Tak salah bikin filem cinta, seram, gangster, tapi ceritanya harus segar ideanya, lain dari yang lain dan yang paling penting tidak ‘diceduk’ dan ‘dikait’ dengan filem lain atau ‘di-asal-boleh-jual-sahaja-kan’. Tidak dinafikan, filem-filem kita adakalanya, terikut dengan corak filem-filem negara jiran kita. Sebagai contoh, kebanyakkan filem yang bertemakan gangster kita ada sedikit acuan filem gangster dari Thailand. Tak tahu lah kalau persamaan itu kebetulan.

Filem kita



Filem tempatan, The Journey, berjaya menjadi filem terlaris dalam sejarah perfileman Malaysia apabila berjaya mengutip dalam RM 17 juta sepanjang enam minggu ditayangkan di pawagam-pawagam tempatan. Filem ini mengetengahkan tema kekeluargaan, cinta dan komedi. Apa yang uniknya filem ini, dia menyentuh isu nilai kekeluargaan yang makin menghilang dalam masyarakat asia, khusus negara kita sekarang ini. Dalam makna yang lain, filem ini dekat dengan diri kita.



Walau bagaimanapun, ada juga filem yang baik namun malangnya kutipan tidak memihak pembikin filem itu. Selain Bunohan, filem KIL yang trending di laman sosial Twitter, semasa tanyangannya turut menerima tempiasnya. Akhbar Harian Metro menyiarkan satu artikel di mana ada menyenaraikan 10 kutipan filem terendah. KIL turut tersenarai.



Aku hairan. Sungguh hairan. Filem ini bagus. Malah trending di Twitter tidak henti-henti dalam sepanjang hari tanyangannya. Sudah habis tayangannya, selain bercerita aib orang lain, juga ada yang masih menjadikan, ‘kehangatan’ KIL, sebagai perkara untuk berbual dengan rakan pejabat. Feedback yang aku tengok sangat positif. Sehingga ada rakan aku yang menonton lebih dari satu kali. Tidak hairanlah bagaimana filem ini berjaya merangkul anugerah Filem Terbaik dalam Anugerah Skrin 2013.

Kita punya kuasa

Aku berkesempatan menghadiri sebuah bengkel drama yang dianjurkan sebuah syarikat televisyen tempatan dalam beberapa bulan lepas. Dalam satu sesi bersama seorang pelakon yang sinonim dengan filem Yasmin Ahmad, ada peserta bertanyakan soalan, mengapa filem-filem tempatan yang baik kurang mendapat sambutan yang baik dan kenapa filem-filem ‘klise’ sering mendapat perhatian. Dengan spontan pelakon itu bertanya kembali kepada semua hadirin, siapa dan berapa ramai yang menonton filem-filem seperti Bunohan, KIL di pawagam? Ternyata, boleh dibilang dengan jari bilangan yang mengangkat tangan.


Gambar Hiasan

Kenapa filem-filem yang terlampau ringan dan asal-boleh, boleh dibikin dan keluar ke layar perak  macam cendawan tumbuh selepas hujan? Ini kerana kita, sebagai penonton, masih lagi membeli tiket untuk menonton filem-filem sedemikian. Ya, kita. Ini yang pelakon tadi ‘hasut’ aku dan hasutanya buat aku berfikir.


Gambar Hiasan

Kita mungkin tak boleh nak jumpa seorang demi seorang pengarah di Malaysia nak beri tahu filem bagaimana yang kita suka, tapi kita ada kuasa dalam memilih dan memberi ‘isyarat’ kepada mereka, kita mahu filem yang bagaimana, dan filem yang mana patut kita bayar.

Selepas ini, mana dirasakan filem itu bagus khususnya ada mesej kepada penonton dan masyarakat, kita sokong dan ‘laburkan’ atas filem itu. Seterusnya, mana filem yang kita rasa buang masa, apatah lagi buang duit, kita ‘hasut’ kenalan kita khusus yang kaki wayang, untuk ‘boikot’ filem sedemikian.



Kalau rakyat marhaen boleh memilih dan menentukan siapa yang layak memegang tampuk pemerintahan dalam mana-mana negara, kita sebagai penonton, boleh memilih mana filem yang patut diangkat dan mana yang tidak. Kita juga boleh ubah corak perfileman negara kita.

Sebelum mengakhiri catatan ini, aku nak katakan yang aku bukan pelajar filem atau lakonan, jauh sekali penerbit atau pengarah filem profesional. Aku cuma menyuarakan pendapat sebagai seorang penonton dan sebagai seorang yang mahu lihat industri filem negaranya setanding dengan negara luar. Apakah aku tidak layak menyuarakan pendapat? Apakah aku harus menjadi seorang tukang masak yang profesional dalam sebelum hendak ‘menyuarakan’ pendapat terhadap makanan yang dimasak di restoran-restoran?


Gambar Hiasan

Filem pada masa kini bukan sahaja sebagai hiburan, malah melalui filem kita boleh membentuk dan mendidik masyarakat sebab filem, adalah salah satu medium penyampai satu satu idea selain buku, radio dan lain-lain.

"Filem adalah satu penceritaan. Jika sebuah filem itu gagal menyampaikan mesej dengan baik, namun mendapat kutipan box office, filem itu masih gagal. Begitu juga sebaliknya", Redza Minhat.


#Rujukan


26 Disember 2013

Tsunami datang lagi?



Ini bukan entri ramalan Tsunami atau kiamat seperti berkeliaran di alam maya ini menerusi entri, status, sms atau whatsapp berangkai yang mengarut. Ini cuma sedikit perkongsian aku.

Masa part 2, aku ada belajar subjek COM 163, Writing for the Media. Pada satu kelas petang kami diajar perkara asas dalam menulis sesebuah berita. Dalam serious Miss menerangkan kepada kami ciri-ciri sebuah berita dan apa itu berita beserta contoh.

"Saya berkesempatan ke Banda Aceh. Selepas kejadian Tsunami. Bandar dia dah cantik. Kira macam dah pulih dan kembali seperti biasa. Saya ambil kesempatan melawat masjid Banda Aceh (Masjid Raya Baiturrahman)", Miss mula buka cerita.

"Masa tu waktu solat baru masuk (waktu solat apa, aku pun lupa. Zohor atau Asar rasanya). Jemaah tak berapa ramai. Biasalah, sembahyang fardhu mana nak ramai. Ada orang tempatan bercerita dengan saya. Masa Tsunami tu berlaku, masjid tu memang tak terusik langsung dari air deras punca dari Tsunami. Cuma ada kerosakan sikit-sikit. Disebabkan masjid tu satu-satunya bangunan yang ada, hampir semua penduduk tempatan pergi masjid untuk menyelamatkan diri. Orang terlampau ramai. Sampai ada yang cakap, ada yang kena tindih, dan pengsan kerana terlampau ramai sangat orang berhimpit-himpit."

"Lepas sahaja kejadian Tsunami ni, masjid kembali lengang. Tinggal 2 3 saf. Masa susah, orang sanggup berhimpit-himpit dalam masjid untuk menyelamatkan diri."

Ya, kejadian Tsunami 2004 hari memang memberi impak yang besar khususnya buat orang Malaysia. Kita diajar dalam ilmu geografi yang Malaysia merupakan kawasan yang diluar dari Lingkaran api Pasifik di mana bebas dari gempa bumi yang kuat. Tapi siapa sangka, walaupun 'tempias' dari negara jiran, angka korban yang banyak serta kemusnahan harta benda membuktikan, tiada apa yang mustahil dalam kuasa alam, kuasa Tuhan.

Pesta dan konsert dihentikan buat seketika. Begitu juga dengan segala bentuk acara hiburan. Semua ini bagi mengenang mangsa-mangsa Tsunami. Namun, semua tu kejap saja. Yakejap saja. Seberapa lama lepas tu, kembali macam asal. Macam tak ada apa-apa.

Kini sudah 2013. Berapa banyak antara kita masih ingat peristiwa Tsunami 2004 tanpa reminder dari Facebook atau dari mana-mana media.

Kadang-kadang kita kurang atau terlepas pandang, dalam mengambil apa-apa pengajaran dari perkara yang berlaku sekeliling kita, sama ada kecil atau pun besar. 

Untuk peristiwa Tsunami ini mungkin ada sedikit, contohnya disediakan alat pemberi amaran awal Tsunami. 

Chill lah, aku bukan nak kata tak boleh hiburan langsung. Aku pun pergi karaoke, tengok movie gak kadang-kadang hujung minggu. Tapi bila bab agama dan akidah kita, kena ambil serious. 

Jangan nanti ada Tsunami datang 'menyambar', baru teringat ada 'hutang' yang belum bayar.

Bukan sahaja untuk korang saja, juga untuk aku yang selalu lena perlu dijaga.

22 Disember 2013

Masuk syurga kerna bulu mata


Seorang hamba ALLAH SWT diadili di hari pengadilan kelak, dia menghadapi tuduhan kerana mensia-siakan hidupnya di dunia demi untuk berbuat maksiat.

Sebaliknya, dia berkeras membantah dengan mengatakan tidak pernah melakukan perkara berkenaan.

Dia menafikan apabila malaikat memberitahu mengenai kesalahannya: “Mana saksi-saksi yang engkau maksudkan? Di sini tiada sesiapa melainkan aku dan suaramu sahaja.”


Jawab malaikat, “Inilah saksi-saksimu...”

Tiba-tiba mata berbicara, “Saya yang memandang.”

Disusuli dengan telinga, “Saya yang mendengar perkara itu.”

Hidung pun tidak ketinggalan, “Saya yang mencium.”

Bibir pun mengaku dengan selambanya, “Saya yang merayu.”

Lidah menambah dengan berani, “Saya yang menjilat dan menghisap.”

Tangan tanpa malu meneruskan, “Saya yang meraba dan meramas.”

Kaki pula menyusul, “Saya yang berjalan dan berlari semasa itu.”

“Kesemua anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian mengenai perbuatan aibmu.” kata malaikat lagi.


Lelaki tersebut tidak mampu menyatakan apa-apa hujahan lagi lantas dia berputus asa dan berduka kerana sebentar lagi akan dihumbankan ke dalam panasnya neraka jahanam.

Dia  berharap agar segala perbuatan jahatnya dapat diselindung. Tatkala dia sedang dilanda kesedihan, tiba-tiba terdengar satu suara halus yang amat lembut dari sehelai bulu mata berbunyi, “Saya pun ingin mengangkat sumpah untuk menjadi saksi dalam perkara ini.” Malaikat menjawab dengan tenang, “Silakan wahai bulu mata.”

“Terus terang sahaja, menjelang ajalnya pada satu malam yang hening, aku pernah dibasahi dengan juraian air mata penyesalan mengenangkan segala perbuatan keji yang telah dilakukan.

Bukankah Rasulnya telah berjanji, apabila ada seorang hamba yang ingin bertaubat, walaupun sehelai bulu mata sahaja yang dibasahi dengan air mata, demikian itu diharamkan dirinya dari ancaman api neraka?

Maka, saya sehelai bulu mata, berani tampil sebagai saksi bahawa dia telah bertaubat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalan.”

Dengan kesaksian bulu mata itu, orang tersebut dibebaskan dari neraka dan segera dihantar ke syurga.



19 Oktober 2013

'Suit up'

Blazer atau coat kebiasaanya dipakai oleh lelaki jika ada apa-apa majlis rasmi yang memerlukan, atau waktu bekerja bagi golongan profesional. Juga dipakai oleh student bila tiba masa final presentation. Cara pemilihan pakaian yang sesuai dengan badan amat memainkan peranan yang penting. Selain nampak kemas dan segak, ini juga membantu kita untuk berkeyakinan untuk berhadapan dengan audience (orang ramai).

Laman web Wonderful Engineering News Magazine ada menyiarkan posting yang bertajuk 'How to Suit up Like Barney Stinson – An Engineers’ Guide'. Jom tengok infografik bagaimanan nak mengenakan sut dengan bergaya watak utama sitkom 'How I Met Your Mother'.

*gambar berwarna biru adalah yang terbaik

how-to-correctly-wear-suit-0
how-to-correctly-wear-suit-1
how-to-correctly-wear-suit-2
how-to-correctly-wear-suit-3



Amirrul Rabbani Rashid. Dikuasakan oleh Blogger.