16 Januari 2010

Suaraku :: gerhana matahari (15 Jan 2010)

Semalam, pas je solat Jumaat, saya tak lepaskan peluang untuk menyaksikan sendiri kejadian yang jarang2 berlaku...it it's Sun Eclipse!!!

Time saya taip perkataan 'jarang2' 2 pun rasa ada yang tak
kena sebab peristiwa ini baru je berlaku sebelum ni
(nak dokek2 akhir tahun lopeh). Ustaz dekat sekolah kata,
beliau ada terbaca satu artikel dari sebuah buku lama.
Antara tanda2 kedatangan Imam Mahdi ialah berlakunya
gerhanapada hari Jumaat.


Bila difikirkan balik, gerhana kali ni juga berlaku time hari Jumaat 'sejibik' macam
tahun lepas...Jeng,jeng,jeng...
Wallahualam....

Berbalik kepada hal tadi, saya tidaklah guna alat-alat yang
canggih belaka. Cuma guna kaedah 'projeksi atas kertas'
ataupun card board projection.

Method ni saya rujuk kat laman sesawang Falak Online.

Hasilnya boleh tahan
lah juga dan semestinya SELAMAT.
Kat sini adalah foto hasil daripada kaedah ni..





Related Articles

0 Komentar:

Amirrul Rabbani Rashid. Dikuasakan oleh Blogger.